Nettikulta / Uutiset / Sijoita kultaan - Osta ja myy sijoituskultaa

Sijoituskullan ostaminen - Yleistä tietoa jalometalleihin sijoittamisesta


Osta sijoituskultaa

Kultaan sijoittaminen tapahtuu fyysisiä kultaharkkoja tai -kolikoita ostamalla tai säästämällä ns. kultasäästötileille. Useimmat tavalliset kansalaiset ovat tottuneet sijoittamaan rahastoihin tai osakkeisiin, jolloin omaa sijoitusta ei koskaan voi pidellä kädessä, joten fyysisen harkon tai kolikon näkeminen ja koskettaminen saattaakin tuntua verrattain erikoiselta kokemukselta.

Miksi kulta houkuttelee sijoittajia?


Sijoituskulta on taloudellisesti epävakaina aikoina turvasatama, sillä sen arvo ei huonoina aikoina laske valuuttojen ja osakekurssien heiluessa, sillä suursijoittajat siirtävät rahansa turvaan kultavarantoihin. Tästä syystä etenkin epävakaina aikoina kullan hinta nousee.

Kullan hinnan vakaus vaikeinakin aikoina johtuu pääasiallisesti sen pitkästä historiasta vaihdon välineenä, sekä kultaharkon konkreettisuudesta. Harvempaa muuta sijoitusvälinettä voi todella pidellä kädessä. Aikanaan pankeilla oli lupa painaa seteleitä vain sen verran kuin mitä pankilla oli kultaa holvissa. Tästä tavasta luovuttiin 1900-luvun kuluessa suurimmassa osassa maailmaa, mutta toisaalta kullan arvostus fyysisenä sijoituskohteena on jäänyt elämään.

Historiallisesti viimeisten sadan vuoden aikana kullan hinta on ollut tasaisessa nousussa. Samalla sen hinnoissa näkyvät toki maailman menoon liittyvät piikit ylös ja alas, kansainvälisten talouskriisien sekä sotien alkujen ja loppujen tuntumassa.

Muut jalometallit sijoituskohteina - Sijoitushopea, -platina & -palladium


Sijoituskullan lisäksi maailmassa myydään myös sijoitushopeaa, platinaa ja palladiumia samantyylisinä harkkoina ja kolikkoina kuin kultaakin.

Sijoitushopea


Sijoitushopea on kilohinnaltaan edullisempaa kuin kulta, mutta toisaalta yhtä konkreettinen ja käsin kosketeltava investointi. Kilon hopeaharkko on huomattavasti kultaa edullisempi vaihtoehto, sen hinnan liikkuessa noin 1000€ paikkeilla. Viimeisten sadan vuoden aikana hopean hinta on heilahdellut huomattavasti kullan hintoja enemmän, joskin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna myös hopean arvo on noussut sadassa vuodessa.

Sijoitusplatina


Sijoitusplatina on kullan kanssa varsin samassa hintaluokassa, joskin tällä hetkellä hivenen kultaa edullisempaa. Kilon painoinen harkko sijoitusplatinaa maksaa vuoden 2021 keväällä noin 43 tuhatta euroa. Platinan hintakehitys 1970-luvulta tähän päivään on ollut suhteellisen vakaata ja nousujohteista.

Sijoituspalladium


Palladium on kultaa, hopeaa ja platinaa arvokkaampi jalometalli ja yhden kilon painoisen palladiumharkon hinta liikkuu noin sadantuhannen euron tietämillä. Palladiumin hinta on ollut tasaisessa kasvussa viimeiset 40 vuotta, joskin sen hinnassa on tapahtunut voimakkaitakin heilahteluja mm. 2000-luvun IT kuplan puhkeamisen yhteydessä sekä vuoden 2008 talouskriisistä johtuen.

sijoituskulta ostaminen

Kuka valmistaa sijoituskultaa?


Sijoituskultana käytettäviä harkkoja ja kolikoita tuottavat suuret kansainväliset pankit kuten Credit Suisse, rahapajat, kuten Royal Canadian Mint, sekä muut toimijat kuten esimerkiksi UBS.

Sijoitusharkkoja ja kolikoita valmistetaan hyvinkin erilaisissa kokoluokissa, pienemmät aivan miniharkot ovat noin yhden gramman painoisia laattoja ja eri kokoisia harkkoja on saatavilla aina kilon painoisiin harkkoihin asti. Kolikko on muotonsa puolesta tavalliselle kuluttajalle tutumpi ja niitäkin myydään eri painoluokissa. Sijoituskullan hinnan kannalta sillä ei ole merkitystä onko kulta harkon vai kolikon muodossa, sillä vain kullan puhtaus (99,9% kultaa) sekä paino ratkaisevat.

Sijoituskultaharkot ja -kolikot tulee lain mukaan leimata. Periaatteessa ajatus on samanlainen kuin kultakorujen valmistajien leimojenkin kanssa, mutta kultaharkosta leimat näkee usein jo paljaalla silmällä päältä päin. Maailman suurimpia ja tunnetuimpia luotettavia kultaharkkojen valmistajia ovat muiden muassa seuraavat:

- Credit Suisse
- UBS
- Royal Canadian Mint
- Umicore
- PAMP Suisse

Mistä ja miten sijoituskultaa ja muita jalometalleja voi ostaa?


Useimmiten paikalliset kultasepät ostavat kultaa vain sen verran, kuin mitä he tarvitsevat korujen valmistukseen, joten on varsin harvinaista, että tavallisesta kultasepänliikkeestä saisi ostettua harkkoja mukaansa. Suomessa sijoituskultaa myydäänkin pääasiassa verkkokauppojen kautta

Sijoituskultaa ostavan verkkoshoppailijan kannattaa pitää mielessä, että koska kyse on sijoitusvälineen, eikä tavallisen kuluttajatuotteen verkkokaupasta, tavallinen 14 päivän peruuttamis- ja palautusoikeus ei päde. Tämä johtuu siitä, että kullan hinta vaihtelee, eikä sen arvo ei pysy samana päivästä toiseen, kuten vaikkapa verkkokaupasta ostetussa käyttämättömänä palautettavassa kenkäparissa. Peruuttamisaikana kullan hinta saattaisi siis esimerkiksi pudota ja kullan myyjä joutuisi maksamaan ostajalle kullan arvoa suuremman rahanpalautuksen.

Paljonko sijoituskulta maksaa ja mitä riskejä kultaan sijoittamiseen liittyy?


Kuten kaikkiin muihinkin sijoituksiin, kultaankin sijoittaessa sijoittajalla on aina kannettavanaan riski sijoituksen arvon vaihtelusta. Kullan, tai minkään muunkaan sijoitusvälineen hinnan historiallinen nousu ei myöskään takaa hinnan nousua tulevaisuudessa. Tästä huolimatta verrattuna muihin sijoitusvälineisiin, kullan hinta on yksi vakaimmista ja sillä on tapana nousta erityisesti aina taloudellisten kriisien aikoina.

Sijoituskulta on nimensä mukaisesti sijoitus, joten kyse ei varsinaisesti ole hyödykkeestä jota useimmat meistä kutsuisivat edulliseksi. Kullan hinta on kuitenkin ollut nousussa viimeiset vuodet ja etenkin koronapandemia on vaikuttanut kullan suotuisaan hintakehitykseen.

Sijoituskullan hinta vaihtelee päivittäin, kullan maailmanmarkkinahinnan mukaan. Koska kyse on sijoitustuotteesta, sijoituskullan ostaminen on arvonlisäverovapaata, korujen muodossa ostetusta kullasta poiketen. Karkeaa mielikuvaa eri suuruisten kultamäärien hinnoittelusta vuoden 2021 keväällä saat seuraavasta listasta:

1g - 68€
10 g - 550€
100g - 5000€
1kg - 49 000€

Huomioithan, että yllä oleva lista on vain suuntaa antava ja päivästä riippuen hinnat voivat olla korkeammalla tai matalammalla.

Miten sijoituskultaa säilytetään?


Sijoituskultaa voi säilyttää joko kotona, pankkiholvissa tai kultamyyjän tarjoamassa säilytyspalvelussa. Kotona kultaa säilyttäessä kannattaa huomioida, että oma kotivakuutus on kunnossa murtovarkaiden varalta, ja että kulta todella säilytetään turvallisesti, esimerkiksi kassakaapissa.

Mikäli kultaa säilytetään joko pankin tai muun vastaavan palvelun tallelokerossa, riski omaisuuden häviämisestä tai tuhoutumisesta on pienempi, sillä säilyttäjä on vastuussa kullan asianmukaisesta säilytyksestä ja siihen liittyvistä turvatoimista. Erona kotona tapahtuvaan säilyttämiseen, säilytyspalvelu on yleensä maksullinen ja hinnoista kannattaa tiedustella joko omasta pankista, tai sijoituskultaa myyneeltä yritykseltä.

Pankkiholvista kultaa ei pääse hypistelemään ja myytäessä kullan toimitus säilyttäjän toimipisteeseen saattaa kestää muutamia päiviä. Tästä huolimatta etenkin isompien kultamäärien tapauksessa, ammattimainen säilytyspalvelu saattaa olla paras vaihtoehto.

Milloin kultaan kannattaa sijoittaa?


Sopiva ajankohta kullan sijoittamiseen on vain ostajan itsensä määriteltävissä. Hyvä ajankohta riippuu siitä mitä sijoittaja tavoittelee. Jos aikeena on käydä kauppaa nopeatempoisesti, kultaa kannattaa ostaa silloin, kun se on halvimmillaan taloudellisesti vakaina aikoina. Toisaalta, jos tarkoituksena on ostaa vuosikymmenien pituinen sijoitus, ostoajankohdalla ei ole pidemmällä aikavälillä yhtä suurta merkitystä, sillä hinta todennäköisesti jatkaa hidasta nousuaan pitkässä juoksussa.

Mikä on ns. kultasäästötilit?


Kultasäästäminen on tapa sijoittaa fyysiseen kultaa maksamalla se useassa osassa. Käytännössä tarkoittaa kultasäästäminen että säästäjä sijoittaa esim. kuukausittain tietyn summan rahaa sijoituskullan hankkimiseen tai kulta pohjaisen pankkipalvelun käyttöön. Säästäjä voi itse valita säästettävän summan, esim. 50 € kuukaudessa, ja säästötavoitteen esim. 100 gramman sijoituskultalaatta. Kun säästöjen määrä kattaa koko kultalaatan, voi säästäjä lunastaa säästetyn fyysisen kultalaatan tai nostaa kultalaatan arvon kokonaisuudessaan tai osan sitä rahana suoraan omalle pankkitilille. Jos kullan hinta nousee säästöaikana, niin säästön arvo nousee myös vastaavasti.

Lyhyen aikavälin sijoittaminen


Kultaan kannattaa sijoittaa ensisijaisesti taloudellisesti vakaina aikoina, sillä silloin kullan maailmanmarkkinahinta on suhteellisesti matalammalla. Tämä johtuu siitä, että suursijoittajat uskaltavat sijoittaa rahojaan myös muihin kohteisiin, niiden ollessa riskittömämpiä. Taloudellisten kriisien yhteydessä kullan hinnalla on tapana pompata ylös suursijoittajien siirtäessä rahansa “turvaan” kultaan nopealla vauhdilla. Tällöin on tietenkin loogista myydä kultaa eteenpäin taloudellisesti epävakaina aikoina saatavalla korkealla hinnalla.

sijoituskulta

Pitkän aikavälin sijoittaminen


Jos kultasijoitustensa kanssa ei ole aikeissa harrastaa treidaamista, eli nopeatahtista kaupankäyntiä, kulta on aina viisas sijoitus, joka voi kulkea sukupolvelta toiselle vaikeiden aikojen varalle ja sen arvo nousee hitaasti, mutta varsin tasaisesti. Jos kultaa ostaa pitkän aikavälin sijoitukseksi, riittävän pitkässä ajassa sen arvon nousu todennäköisesti ylittää korkeammankin hankintahinnan.

Kultaan sijoittamiseen siis pätee sama sääntö kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen: osta halvalla, myy kalliilla. Tärkeimpiä tekijöitä mietittäväksi kultaan sijoittaessa ovatkin siis:

Onko maailmantalous kasvussa vai kriisissä ja kumpaa uskot olevan tiedossa lähitulevaisuudessa? Kannattaako ostaa vai myydä?
Kauanko aion omistaa kultaa, haluanko myydä sen pian, vuosikymmenten päästä vai jättää perinnöksi?

Jos olet aikeissa ostaa tai myydä kultaa, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä Nettikullan jalometalliasiantuntijoihin joko puhelimitse 044 9877 049 tai turvapostiviestillä. Voit tilata turvapakettimme kullan lähettämiseksi verkosta, tulla vierailemaan toimipisteellämme osoitteessa Lapinlahdenkatu 19A, Helsinki, tai vierailla kiertävällä kullan ostopisteellämme.

________________________
Luitko jo?
Kiertävä kullan & hopean ostopiste lähelläsi
Kierrätyskullan trendi jatkaa vahvana

Julkaistu: 2021-04-21 16:45:35  | Tägit:  sijoituskulta osta sijoituskultaa myy sijoituskultaa

Kierrätyskullan trendi jatkaa vahvana

Kierrätyskullan trendi jatkaa vahvana

Julkaistu: 2021-04-13 13:23:43  | Tägit:  Kierrätyskullan kulta kierrätys kierrätyskulta kierrätä

Kierrätyskullan kysyntä noussut ja kierrätyskulta arvossa. Myy kierrätyskulta päivän hintaan, ostamme kultaa kierrätettäväksi. Lue lisää

Onko kultaisten tai hopeisten arvoesineiden postittaminen turvallista?

Onko kultaisten tai hopeisten arvoesineiden postittaminen turvallista?

Julkaistu: 2021-03-24 14:04:22  | Tägit:  kullanmyyntihopeanmyyntipostivakuutettu turvapussipalautuskuoriturvapaketti

Kullan ja hopean myynti myynti postin kautta turvallista. NettiKulta on jalometallien kierrättämisen ammattilainen. Paras kullan hinta ja nopea maksu. Lue lisää

Hopean kierrättäminen

Hopean kierrättäminen

Julkaistu: 2021-02-28 15:34:25  | Tägit:  Hopea kierrättäminen hopeanmyynti hopea

Mitä hopeaesineelle tapahtuu sen jälkeen kun olet tuonut sen NettiKullan arvioitavaksi ja hyväksynyt ostotarjouksemme? Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miten hopean kierrätys toimii ja kuinka hopean kierrättäminen säästää luontoa. Lue lisää