Nettikulta / Uutiset / Miten kierrätän hopeaesineet oikein?

Miten kierrätän hopeaesineet oikein?


Hopean kierratys
Hopea on jalometalli, joka on tunnettu jo hyvin aikaisessa historian vaiheessa. Hopeaa hyödynnetään niin koruissa, ruokailuvälineissä, elektroniikassa, koriste-esineissä, kuin sijoituskohteenakin. Puhtaassa muodossaan sitä tarvitaan myös laajasti mm. elektroniikkateollisuuden tarpeisiin. Kyseisen teollisuudenalan materiaalintarpeen täyttämiseksi, uutta hopeaa joudutaan kaivamaan jatkuvasti. Ympäristöystävällisempää olisikin kierrättää vanhat hopeaa sisältävät esineet ja elektroniikkalaitteet. Tavallisista kodeista hopeaa löytyy usein muun muassa hopealusikoiden, -aterimien sekä -korujen muodossa. Myös kodin elektroniikan komponenteista löytyy pieniä määriä hopeaa.

Vanhat elektroniikkalaitteet voi toimittaa elektroniikkaliikkeisiin tai sorttiasemalle kierrätettäviksi. Hopeaesineet puolestaan kannattaa myydä ammattimaiselle jalometalliasiantuntijalle, joka osaa kierrättää materiaalin ja hyödyntää sitä jälleen uusissa koruissa ja muissa esineissä.

Erityisesti korujen ja hopeaesineiden kierrättäminen hyödyttää kierrättäjää, sillä jalometallien kanssa jalometalliasiantuntija tai kultaseppä ostaa vastaanottamansa materiaalin. Käyttämättöminä tai rikkinäisinä lojuvien hopeaesineiden kierrättäminen on siis yhtäaikaa ympäristöystävällistä ja taloudellisesti kannattavaa. Korut ja esineet saavat taitavankultasepän käsissä uuden elämän ja niistä syntyy uutta vastaavia tuotteita, joiden valmistuksessa arvokasta materiaalia on hyödynnetty järkevästi.


Miten tunnistan kierrätettäväksi sopivan hopean?



Hopean tunnistaa luonnollisesti metallin hopeisesta “valkoisesta” väristä, sekä hopean taipumuksesta tummua ajan kanssa. Hopea on kuparia pehmeämpää, mutta kultaa kovempaa metallia, jolla on oivallinen sähkön- ja lämmönjohtokyky.

Tavallisista kodeista hopeaa löytyy useimmiten korujen materiaalina sekä pöytähopeoissa, eli ruokailuvälineissä, joita useat ovat saaneet mm. kastelahjoina. Lisäksi hopeaa käytetään mm. arvokkaammissa kultasepänliikkeistä hankituissa valokuvakehyksissä. Hopeaa löytyy myös juhlakolikoista, sekä esimerkiksi Suomessa vuosina 1964-1968 välisenä aikana lyödyistä yhden markan kolikoista, joiden hopeapitoisuus oli 35%.

Hopeaesineen voi tunnistaa alustavasti ihan silmämääräisesti sen värin perusteella, mutta parempaa varmuutta varten jokaiseen hopeaesineeseen on merkitty leimoja, joilla ilmoitetaan esineen hopeapitoisuus, joka on useimmiten promilleina joko 830 tai 925. Kyseiset leimat merkitsevät sitä, että esineessä on hopeaa joko 83% tai 92,5%. Esineen leimoista käy ilmi hopeapitoisuuden lisäksi esineen valmistusvuosi ja valmistaja.

Hopeaesineitä, joiden hopeapitoisuus on 92,5% kutsutaan Sterling-hopeaksi. On äärimmäisen harvinaista, että kodin hopeaesineet olisivat täyttä 100% hopeaa, johtuen siitä, että puhdas hopea on niin pehmeä metalli, ettei se kestäisi käyttöä kovinkaan pitkään. Tästä syystä hopeaan sekoitetaan useimmiten kuparia, joka tekee metallista kovemman. Kuparin ansiosta hopeaesineet eivät ole liian herkkiä taipumaan ja siten rikkoutumaan, jonka lisäksi kupari toki laskee myös metalliseoksen hintaa.

Hopean myynti

Alpakka - kaikki ei ole hopeaa mikä kiiltää



Alpakka on toki pörröinen kotieläintarhan asukki, mutta tässä yhteydessä kyseessä on metalliseos, joka aiheuttaa hämmennystä hopean kierrättämistä harkitsevien henkilöiden keskuudessa. Alpakka on hopeaa edullisempi metalliseos, joka näyttää paljaalla silmällä identtiseltä hopean kanssa. Ainoa tapa tunnistaa alpakka ovat joko esineen leimat, tai jalometalliasiantuntijan ammattimainen materiaalin tutkimus.

Alpakkaa kutsutaan usein myös varsin harhaanjohtavasti “uushopeaksi” metallin värin ja käyttökohteiden vuoksi. Kyse ei todellisuudessa ole hopeasta. Mikäli alpakkatuote sisältää hopeaa, kyse on yleensä ohuesta hopeoinnista esineen pinnalla, jolloin esineen muu paino koostuu edullisemmasta metalliseoksesta.

Alpakassa käytetty metalliseos on kuparia, nikkeliä ja sinkkiä. Nikkeli antaa alpakalle sen erehdyttävän hopeaisen värin. Usein alpakaksi tunnistetaan myös hopeoitua messinkiä. Messinki on kuparista ja sinkistä koostuva seos, joten ainoa ero varsinaiseen alpakkaan on nikkelin puute, sillä hopeoidun messingin tapauksessa hopeainen väri saavutetaan ohuella hopeakerroksella esineen pinnalla, nikkelin hyödyntämisen sijaan.

Alpakkaa on käytetty mm. ruokailuvälineiden sekä koriste-esineiden materiaalina, ja etenkin niiden tapauksessa on hyvä tarkastaa esineen leimat.

Leimoja varsinaisen materiaalin määrittämiseksi on mahdollista tarkastaa myös kotioloissa. Apuna voi käyttää esimerkiksi suurennuslasia ja kirkasta valoa, mikäli leimat vaikuttavat kovin pieniltä paljaalla silmällä tarkasteltuina. Leimoista löytyy myös tieto mikäli esine on hopeoitu pinnalta. Leimoja, joilla alpakan ja hopeoinnin voi tunnistaa voi tutkailla osoitteessa Leimat.fi.

Hopean kierratys

Koska viimeksi tulit käyttäneeksi hopeaesineitäsi?



Meille jokaiselle kertyy elämän varrella kaiken näköistä ylimääräistä tavaraa kodin nurkkiin. Erityisen usein nuo kotona roikkuvat esineet tuppaavat olemaan lahjaksi saatuja esineitä, joille ei ole arjessa mitään käyttöä, eivätkä ne oikein juhlassakaan toimi. Yksi hyvä esimerkki tästä ovat kastelahjana tai perintönä saadut kastelusikat, ja muut pöytähopeat. Ne ovat arjessa turhan hienoja käytettäviksi, eikä niitä tule oikein juhlissakaan käytettyä, sillä joko niitä ei ole tarpeeksi koko juhlijoiden joukon syöttämiseksi tai sitten kotoa löytyy vain lusikat tai vaikkapa haarukat, mutta ei koko aterinsettiä.

Oman kynnyksensä hopeoiden käytölle asettaa vielä se, että sitten niitä tummuneita hopeoita pitäisi vielä kiillotella ennen käyttöä, kun juhlien järjestämisessä on jo muutenkin aivan riittävästi työtä. Yllä mainituista syistä erityisesti pöytähopeat eivät tuppaa näkemään päivänvaloa kovinkaan usein.

Tämän lisäksi korulippaan pohjalle on taipumusta kertyä koruja, jotka ovat hajonneet käytössä, mutta joita ei ole tullut korjautettua. Usein rikkinäiset, mutta säilytetyt korut ovat olleet korjaamatta jo niin kauan, että sitä pikkuhiljaa alkaa hyväksymään, että ehkä juuri tuota korua ei edes ollut tarkoitettu korjattavaksi.

Yksi yleinen tapaus on myös lahjana ja perintönä saadut korut, jotka eivät vain ole oman tyylisiä, tai jotka ovat menneet muodista jo joitakin vuosikymmeniä sitten. Niistä ei kuitenkaan raaski luopua, kuten useimmista muista kodin turhakkeista. Vaikka kyseiset korut eivät sovikaan elämäämme, niillä on yhä rahallista arvoa, jota kukaan järkevä ei halua heittää ilmaiseksi tunkiolle.

Vaikka ei olisikaan innostunut kodin konmarittamisesta ja vastaavan tyyppisistä karsimisprojekteista, meillä jokaisella on aina välillä haasteita säilytystilan riittävyyden kanssa. Kun säilytystilasta on taas seuraavaan kerran pulaa, voi olla hyvä hetki kysyä itseltään, mitä järkeä on hillota pöytähopeoita kaapin takanurkassa alkuperäispakkauksissaan, ilman, että niitä koskaan tulee käytettyä ja joiden olemassa olo muistuu mieleen lähinnä muuttojen yhteydessä, kun ne osuvat jälleen silmään.

Aktiivisesti käytössä oleva esine on arvokas ja tavarat on tehty käytettäviksi ja nautittaviksi. Myös ne hopeiset. Ottamalla kaapeissa lojuvat hopeaesineet käyttöön ihan tavallisessa arjessa, saat tuotua arkeen todellista luksusta.

Jos hopeaesineet puolestaan tuntuvat liian vaivalloisilta huollettavilta, eikä niille tule omassa arjessa mitään fiksua käyttöä, yksi vaihtoehto voisi olla hopeaesineiden asianmukainen kierrätettäväksi myyminen, jolloin voisit hyödyntää kaapissa lojuvien esineiden taloudellista potentiaalia itsellesi sopivammalla tavalla. Esimerkiksi rahaa voisi käyttää sijoittamalla hopean myynnistä saatavan tulon tulevaisuuden haaveiden toteuttamiseen, tai omaan arkeen sopivamman luksuksen hankintaan, joka todella tuottaisi sinulle iloa vielä pitkään, kaapissa pölyttymisen sijaan.


Mikäli pohdit hopean kierrättämistä, voit olla yhteydessä jalometalliasiantuntijoidemme kanssa puhelimitse 044 9877 049 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@nettikulta.fi, tai tilata maksuttoman turvapakettimme esineidesi arviointia varten.


_______________________

Luitko jo?

Vanhojen korujen kierrättäminen

NettiKulta sai Suomen vahvimmat -sertifikaatin

Julkaistu: 2021-01-28 10:59:19  | Tägit:  hopean kierrätys hopea tunnista hopea

Kullan leimat

Kullan leimat

Julkaistu: 2020-07-15 14:29:24  | Tägit:  Kullan leimat hyvä tietää kultakorujen tunnistaminen analysointi

Korussa olevat kullan leimat on mahdollista tarkastaa näppärästi kotona itse. Leimojen tulkinta ja parhaat vinkit uteliaalle. Lue lisää

NettiKulta sai Suomen vahvimmat -sertifikaatin

NettiKulta sai Suomen vahvimmat -sertifikaatin

Julkaistu: 2020-06-09 07:34:35  | Tägit:  nettikulta suomen vahvimmat luottoluokitus

NettiKulta on Suomen Vahvimmat luottoluokiteltu kullanostaja. Sertifikaatti perustuu Suomen Asiakastiedon Rating Alfa -luottoluokitukseen. Lue lisää

Kullan hinta

Kullan hinta

Julkaistu: 2020-03-27 08:26:35  | Tägit:  kullan hinta kullan markkinahinta kullan arvo

Kullan hinta markkinoilla on ollut hitaassa nousussa viimeisen sadan vuoden ajan, mutta myös kriisit ovat nostaneet sen hintaa.  Lue lisää